Loader

„Софийска банка” – поглед от високо

„Софийска банка” – поглед от високо

В центъра на Варна, непосредствено до седалището на Oбластна управа се намира едно истинско бижу. Това е сградата на някогашната „Софийска банка”. Архитектурният шедьовър е проектиран от известния варненски арх. Дабко Дабков през 1922г. Сградата е част от емблематичния силует по ул.Преслав, който е бил лице на града ни още в края на XIX и началото на XX век. Архитектурния облик е допълнен от  уникалната скулптурна украса на един от най-изявените български скулптури – Кирил Шиваров.

Тя обаче има пагубна съдба. Белязана от неадекватни административни мерки, спорни юридически казуси и множество съдебни дела, „Софийската банка” бавно, но сигурно изчезва, а с нея – наследството и историята ни. Уникален и крайно характерен за България е казусът, в който дори желанието и усилията на институции, специалисти и граждани са безсилни пред икономическите интереси.

Този кратък фото-разказ изобразява съдбата на цялото ни материално наследство, било то движимо или недвижимо. Той показва скритите за минувача гледки към рушащата се сграда, които предизвикват страх, съжаление и безсилие.

Снимки: личен архив